- Fastlagsbullen sägs ha gjort entré till det svenska köket under 1200-talet och eftersom Finland då kunde räknas som en del utav Sveariket tycker jag vi bestämmer att bullen också kom till Finland under den tidpunkten.
- Innan bullen serverades med grädde åt man den ofta tillsammans med het mjölk under 1600-talet och fastlagsbullens officiella namn var därefter Hetvägg.
- Mandelmassa är ett relativt nytt fenomen som tillsattes till bullen under 1800-talets så att tillverkningsprocessen skulle gå smidigare till. Innan detta hade man gröpt ur bullen, gjort en smet på mandel, mjölk och grädde och lagt massan i bullen.
Sådärja, det var lite små historiska fakta om fastlagsbullen, Ha en fortsatt trevlig fettisdag!
P.S Jag föredrar att äta min fastlagsbulle med sylt. D.S
*Min källa består av en random internethemsida så man får tro på så mycket man vill på denna (alternativa?) fakta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar