tisdag 28 februari 2017

Nämen är det sant?!

Jag har gjort något så ovanligt som att kolla på kalendern och insett att det är fastlagstisdag idag, waow! För mig, och säkert för mången andra, förknippar jag denna dag med två traditioner (behöver jag skriva fastlagsbulle och pulkaåkning här eller är det för uppenbart?) . Eftersom jag inte åkt någon pulka idag men nog väl har ätit en fastlagsbulle har jag därför rotat fram lite spännande fakta* om den som kan få en att utropa "nämen är det sant?!".

  • Fastlagsbullen sägs ha gjort entré till det svenska köket under 1200-talet och eftersom Finland då kunde räknas som en del utav Sveariket tycker jag vi bestämmer att bullen också kom till Finland under den tidpunkten.
  • Innan bullen serverades med grädde åt man den ofta tillsammans med het mjölk under 1600-talet och fastlagsbullens officiella namn var därefter Hetvägg. 
  • Mandelmassa är ett relativt nytt fenomen som tillsattes till bullen under 1800-talets så att tillverkningsprocessen skulle gå smidigare till. Innan detta hade man gröpt ur bullen, gjort en smet på mandel, mjölk och grädde och lagt massan i bullen. 
Sådärja, det var lite små historiska fakta om fastlagsbullen, Ha en fortsatt trevlig fettisdag!


P.S Jag föredrar att äta min fastlagsbulle med sylt. D.S
*Min källa består av en random internethemsida så man får tro på så mycket man vill på denna (alternativa?) fakta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar