söndag 7 juli 2019

Lilla EU-skolan


Det har pratats en del om EU under den senaste tiden. I maj var det europaparlamentsval och i HBL kan man lite nu som då läsa om Finlands ordförandeskap i EU. Det sägs att EU-valet är det val i Finland som generellt brukar resultera i lägst antal röster i jämförelse med övriga val ( i år var röstantalet på 42,7 procent), detta trots att EU är så oerhört viktigt och kan påverka på flera plan i vår vardag.
        Fast det är knepigt det här med EU. Jag kan ibland tycka att EU känns abstrakt och väldigt långt borta från min vardag. I maj under stundande valtider funderade jag vad det riktigt är vi röstar i för val. Det här har resulterat i en liten EU-sammanfattning som jag tänkte dela med mig av. Jag är ingalunda någon EU-expert men har likväl sammanfattat en kort beskrivning på några av EU:s institutioner. På så sätt kanske EU blir åtminstone lite lättare att greppa.
       Innan jag börjar måste jag dock givetvis kort presentera EU. 1951 började sex länder samarbeta ekonomiskt och politiskt i fredsbevarande syfte. Det här samarbetet har fram tills idag utvecklats så pass mycket att EU  idag består av 28 medlemsländer, vilket är det största EU någonsin varit. För att bli en del av EU måste länder tilllämpa en del kriterier; länderna måste bland annat ha en stabil marknadsekonomi, vara en stabil demokrati, följa rättsstatsprincipen, vara beredda att införa euron och införa alla EU-regler.
       Sådärja. det här var EU i korthet. Nu tar jag och ser närmare på EU:s institutioner. Det finns ganska många av dom och till en början kan det vara knepigt att skilja dom åt men var bara lugn. Det är just därför jag gör den här sammanfattning, för att skapa någon slags logisk helhet.


Europeiska kommissionen



När det kommer till Europeiska kommissionen brukar jag tänka regering, trots att detta är en grov förenkling kan man säga att kommissionens arbete påminner lite om det arbete som ländernas egna regeringar gör.  Kommissionen, med lite hjälp från EU-domstolen, ansvarar för övervakning av medlemsländerna, ger initiativ till lagar (men "bara" sådant som berör intern politik, handel och bistånd) och så givetvis genomför kommissionen EU:s politik med allt vad det innebär inom förvaltning, budget och representation. Det låter som om det finns en hel del jobb att göra i kommissionen med andra ord.
        Kommissionen består av 28 kommissionärer, en per land, som bildar kommissionskollegiet. Kollegiet tillsätts av Europaparlamentet och har kommissionärerna har en mandatperiod på fem år där alla har egna ansvarområden. Kommissionen leds av en ordförande och för tillfället är det luxemburgske Jean-Claude Juncker som ni ser på bilden, men rykten säger att den tyska Ursula von der Leyen förväntas ta över den här rollen, vi får se vad som händer.


Europaparlamentet



Då var det dag för Europaparlamentet, nämligen det enda organ som väljs i allmänna och direkta val. Det vill säga det val som du förhoppningsvis (om du är över 18) röstade i i maj. Europaparlamentet består av 751 mandat på fem år som är fördelade enligt medlemsländernas befolkningsstorlek. Finland har 13 mandat men om till exempel Brexit blir en sanning kan vi få ett mandat till. Parlamentet är uppbyggt så att det består av 20 utskott och politiska grupperingar. Ledamöterna företräder inte sina länder utan sin politiska grupp vilket kan vara bra att komma ihåg när man röstar.
        Europarlamentets inflytande i den lagstiftande makten har under de senaste åren ökat allt mer  och de kan indirekt påverka lagförslag genom att till exempel ta ställning till kommissionen årliga lagstiftningsprogram. Utöver det här ansvarar parlamentet över EU:s budget och tillsammans med ministerrådet fattar de tillsammans beslut om EU:s utgifter. Sist men inte minst övervakar parlamentet den verkställande makten, det vill säga Europakommissionen och Centralbanken. Parlamenten ska godkänna, kontrollera och kan avsätta kommissionen. Det ni!

Kort sammanfattning på parlamentet ansvaruppgifter, det ska:

1. övervaka kommissionen

2. medverka till ny lagstiftning

3. fastställa EU:s budget

Om du är nyfiken på vilka ministrar som blev inröstade från Finland kan du trycka HÄR för en lista.


Ministerrådet


Den riktigt uppmärksamma har kanske noterat att jag kort nämnt ministerrådet redan. Nu tar jag och reder ut vad det är för något egentligen.
       Ministerrådet är det högsta beslutande organet i EU och företräds av en minister per land. Ministerrådet består inte av några fasta ledamöter utan beroende på vilka frågor som diskuteras representeras rådet av motsvarande ministrar. Om till exempel ekonimifrågor diskuteras består såldes konstellationen av finansministrarna. Ministerrådet möts i tio olika konstellationer där det bland annat ansvarar för för EU:s utvidgning, lagstiftning med parlamentet, utgifter med parlamentet, intäkter i EU:s budget samt utformandet av EU:s utrikes- och säkerhetspolitik.
       Rådet har ett roterande ordförandeskap som är indelade sexårsperioder och gissa vilket land som står på tur nu. Just det, Finland. Det här är tredje året Finland agerar ordförande, förra året var 2006, och I Finlands nationella halvårsprogram har man fastställt de frågor som Finland vill prioritera under ordförandeskapet. Här kommer dom:

  1. att stärka de gemensamma värdena och rättsstatsprincipen
  2. att göra EU till en union med bättre konkurrenskraft och social inkludering
  3. att stärka EU:s ställning som global klimatledare och
  4. att säkerställa medborgarnas övergripande säkerhet.
Vad tycker ni. Är det här rimliga mål?


Europeiska rådet

Grattis, du har nu kommat såhär långt i den här väldigt mycket informativa texten. Den sista institutionen som jag tänker presentera är Europeiska rådet, det vill sägas et högsta organet i EU (notera att ministerrådet är det högsta beslutande organet). Det här innebär att Europeiska rådet inte har någon juridisk beslutsinsats utan att de "endast" drar politiska riktlinjer. Europeiska råda lagstiftar inte även om riktlinjerna ändå kan leda till lag. Undantaget till den här regeln är ifall Ministerrådet bara kråtar, då kan Europeiska rådet skrida till verket och besluta i deras ställe.
       Europeiska rådet består av medlemsländernas stats- och regeringschefer, Europeiska rådets ordförande och kommissionen ordförande samt EU:s högsta representanter för utrikes- och säkerhetsfrågor och de sammanträder en gång per kvartal.


Utöver de här organ finns bland annat Europeiska unionens domstol, Regionkommittén, Europeiska centralbanken och så några till. Eftersom det här inlägget är långt som det är väljer jag att inte närmare berätta om dom. Jag hoppas ni har tyckt det här inlägget har varit, om inte intressant, så åtminstone informativt. Var någonting nytt eller kunde ni allt från förut? Och vad är er generella inställning till EU?
        Jag vill också passa på att påpeka att även jag är hemskt mänsklig och om någon hittar något sakfel är det bara att kommentera så ska jag försöka rätta det.




Källor:

Europainformationen
https://eurooppatiedotus.fi/sv/2018/04/25/finlands-tredje-period-som-eu-ordforande-infaller-i-ett-brytningsskede/

Europeiska Unionen, "Europeiska unionens råd"
https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/council-eu_sv

Tallberg J, EU:s politiska system.

Bilderna är hämtade från Pinterest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar